Мақтааралда жылына үш рет өнім алу технологиясы енгізіліп жатыр
Түркістан облысы Мақтаарал ауданында жылына үш ретке дейін өнім алу технологиясы енгізілуде. Аймақ басшысы Өмірзақ Шөкеев шалғай аудандағы шаруаларға осы бағытта инновациялық технологияны әрбір ауылдық округке енгізу бойынша тапсырма берген болатын, деп хабарлайды ҚазАқпарат тілшісі.
Облыс басшысының тапсырмасын орындау мақсатында аудан әкімінің орынбасары Сәкен Сұлтанханов және аудандық ауыл шаруашылығы бөлімінің басшысы Ғалым Дүйсенбековтер диқандарға түсіндіру жұмыстарын жүргізіп, қазірдің өзінде аталған технология 238 гектар жерге енгізіліп отыр. Қаңтардың қақ ортасынан егіншілікті бастап кеткен шаруалар қазірдің өзінде 230 гектар жерге қырыққабат пен 8 гектар жерге қызылша еккен. Сондай-ақ, мұндай егін көлемі ерте көктемге дейін арта береді дейді сала мамандары.
Айта кетейік, жалпы қырыққабат дақылы ерте пісетіндіктен мақтааралдық диқандар оны ерте егеді. Ал, соңынан қауын-қарбыз, мақта сияқты дақылдар өсіреді. Осылайша жер емген шаруалар бір жылда екі рет, тіпті үш рет өнім алуды жолға қойған. Өткен жылы сәуір айында алғашқы өнімін алған диқандар республиканың бірнеше облысы мен Ресей Федерациясын қырыққабатпен, қауын-қарбызбен және басқа да көкөніс өнімдерімен қамтамасыз еткен болатын.
Мақтааралдық диқандар негізінен салмағы 1-1,5 келіден аспайтын қырыққабаттың пандион, ринда, фарао сұрыптарын отырғызуда. Ерте пісетін өнім түріне еуропалықтар мен ресейліктер тарапынан сұраныс көп. Жалпы, аталған ауданда өткен жылы 43,2 миллиард теңгенің ауыл шаруашылығы өнімін сатқан болатын.
https://www.inform.kz/kz/maktaaralda-zhylyna-ush-ret-onim-alu-tehnologiyasy-engizilip-zhatyr_a3616426